Magazín

Rozhovory

Jak fotit jídlo: harmonie všech smyslů podle Marka Kučery

Martin HájekAktualizováno: 17. 7. 2019 v 10:46 • Rubrika: Rozhovory

Jak fotit jídlo: harmonie všech smyslů podle Marka Kučery

Kulinářská fotografie je na vzestupu, což je dáno hlavně tím, že gastronomie se stala v posledních letech vyloženě společenským fenoménem. Je to vcelku logické, téměř každý rád jí a navíc - jíst prostě musíme. Jelikož fotografie představuje další fenomén současnosti, spojení těchto dvou - na první pohled zcela rozdílných oborů - se přímo nabízí. Jak ale vyfotit skvělé jídlo tak, aby též úžasně vypadalo? To vám poradí špičkový foodfotograf Marek Kučera, garant právě probíhajícího soutěžního kola.

Obsah

Jídlo jako takové má zcela specifický význam. Nejen, že je nezbytnou potřebou, ale současně zaměstnává většinu našich smyslů. Důležitá je pro nás nejen samotná chuť jídla, ale také jeho vůně, teplota a v neposlední řadě samozřejmě i vizuální vjem. A právě posledně jmenovaný smysl má úlohu zcela rozhodující. To, jak jídlo vypadá, totiž významně ovlivní, jestli nám bude chutnat či nikoli (ostatně proč bychom měli jíst něco, co vypadá na první pohled nevábně až odpudivě).

Kvalitní fotografie prodává

Zde by měl zbystřit každý šéfkuchař, barista, číšník, kuchař, restauratér či hoteliér. Můžete mít sebelepší a sebechutnější pokrm, který navíc bude nádherně vypadat. Ale k čemu to, když fotografie daného jídla budou působit obyčejně, tuctově, nezajímavě? Kvalitní, špičkové jídlo si zaslouží i stejně kvalitní obrazovou prezentaci.

Fotit jídlo však není jen tak. Vyžaduje to samozřejmě vhodnou techniku: fotoaparát, objektiv a další příslušenství typu: stativ, blesky nebo třeba i ateliérová světla. Kromě toho ale nutně musíte znát spoustu věcí - od správného nastavení, přes citlivou práci s kompozicí, souznění barev, tvarů až po volbu vhodného pozadí či výběru správných rekvizit. Často je navíc nutná rada tzv “food-stylisty”, což je člověk specializující se na aranžování jídla. Zkrátka aby to vypadalo nádherně a samotný obrázek vzbudil touhu po jídle.  

Rozhovor s Markem Kučerou (video)

Na téma fotografování jídla jsme si povídali s Markem Kučerou, fotografem - specializujícím se právě na FoodPhoto. Pusťte si videorozhovor:    


Každému, kdo by se chtěl věnovat tomuto oboru, mohu doporučit exkluzivní workshop profesionálního food fotografa Marka Kučery, který je skutečným mistrem ve svém oboru a spolupracuje například na kuchařských knihách Zdeňka Pohlreicha.

Workshop - Fotografování jídla s Markem Kučerou

 

 

 

Ukázkové fotografie: Martin Lukeš

Sdílet na


Komentáře k článku

Martin Lukeš

Reaguje na (1) | Díky tohle jídlo se fotilo samo. Navíc restaurace na houseboatu s francouzskými okny až na zem, takže denní světlo ze všech stran. K ruce navíc šikovný kuchař... co víc si přát :)

2

Prodejce Megapixel.cz, Martin Lukeš, 14. 2. 2017 |Reagovat

Jaroslav Orlík

Ten hovězí flank vypadá senzačně. Fotka hezká, ale úprava jídal na talíři ještě lepší. Flank jsem dělal loni na podzim a neměl chybu.

1

Jaroslav Orlík, 9. 2. 2017 |Reagovat

Chráněno pomocí reCAPTCHA Tyto stránky jsou chráněny pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajůsmluvní podmínky společnosti Google.